Suzanne Bremmers 02 – 08 – 21, 07:07
Klaas de Vries aan de achterzijde van zijn monumentale pand. Hij staat voor de ventilatiegaten van zijnventilatiebox, waarmee warmte met 90 procent wordt teruggewonnen. Het monumentale glas isvervangen door het allernieuwste vacuümglas, waarmee een isolatiewaarde wordt gehaald diegelijkwaardig is aan triple glas. ©Foto Leonie van der HelmLeidenKlaas de Vries heeft zijn monumentale pand aan de Hogewoerd in het centrum van Leiden flinkverduurzaamd, maar liep ook tegen weerstand aan.
Daarom wil hij graageen waarschuwing geven.Een voorbeeld. Het subsidieformulier van de rijksoverheid waarmee hij een klein gedeelte van de 65.000euro kostende verbouwing heeft teruggekregen, deed hem sterk denken aan de vele formuliertjes die hijde laatste tien jaar voor zijn pensioen als kaakchirurg invulde.
De zorg gaat gebukt onderadministratieve lasten”, zegt De Vries, waardoor ik de patiënt nog maar heel kort zag. Terwijl hetpatiëntencontact juist het leukst is. Laat dat enthousiasme bij mensen die hun huis willen verduurzamennou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp.”NoordpoolDe Vries woonde jarenlang in Leiden, maar verhuisde later naar de Veluwe.
In 2018, met zijn pensioenvoor de deur, besloten hij en zijn vrouw terug te gaan. Het liefst naar de binnenstad met alle winkels, musea en voorzieningen bij de hand. Toen hun oog viel op het pand uit de zestiende eeuw waar hij ooknog eens zijn bootje zou kunnen aanmeren, waren ze verkocht.