Masterplan voor een jeugdhotel in Amsterdam

Van oorsprong is de Shelter City een Jeugdhotel, waar jeugdige wereldreizigers goedkoop een veilig onderdak vinden. Omdat de vraag en het aanbod voortdurend wijzigen is in samenwerking met http://www.eastvillageconcepts.com een marktonderzoek en masterplan uitgevoerd om http://www.shelter.nl/ toekomstproef te maken binnen de doelstelling van de opdrachtgever http://www.totheildesvolks.nl/

Eind 1900 bouwde Stichting tot Heil des Volks kleuter- en lagerescholen in de Jordaan en de Pijp, de achterstandswijken van Amsterdam. Begin jaren 80 werd de school aan de Barndesteeg ingericht als jeugdhotel met 110 bedden. Hiervoor werden sanitaire voorzieningen uitgebreid en in de lokalen stapelbedden, wastafels en scheidingswandjes geplaatst.
Sinds die tijd werd het onderhoud uitgevoerd door vrijwilligers.

Fase 1: Restauratie Casco
Door onvoldoende ventilatie en schilderwerk was het merendeel van de gevelkozijnen aan herstel dan wel aan vervanging toe. Om hiervoor subsidie te kunnen krijgen werd een spoedprocedure tot plaatsing op de gemeentelijke monumentlijst opgestart. Toen de benoeming definitief was is subsidie aangevraagd en zijn in overleg met monumentenzorg de gevelkozijnen vervangen, met isolatieglas!, en is de ventilatie aangepast.

Fase 2: herindeling slaapzalen tot  kamers
Rugzaktoeristen prezen comfort boven een goedkope slaapplaats en er is besloten een aantal 24 persoons slaapzalen om te bouwen tot 4-6 persoons slaapkamers, overigens zonder veel bedden in te leveren!

Fase 3: realiseren hotelkamers
Medewerkers van de jeugdhotels woonden aanvankelijk op zolder van de Barndesteeg. Toen de zolder vrijkwam zijn hier 7 hotelkamers 2-4 persoonskamers gerealiseerd met bijbehorende sanitaire groepen.

Fase 4: realiseren hotelkamers met eigen douche, wastafel en toilet

Project Kenmerken

Opdrachtgever: Jeugdhotel Shelter City
Doorlooptijd: Fase 1: 2001 casco- restauratie
Fase 2: 2004 herindeling slaapzalen tot kamers
Fase 3: 2009 realiseren hotelkamers
Fase 4: 2015 realiseren hotelkamers met eigen sanitair

Fase 5: 2020 Gehele renovatie en uitvoer masterplan
Programma: Casco restauratie, (her)indeling slaapzalen, realiseren hotelkamers
BVO: 1400 m2
Aannemer: Fase 1, 2 en 5: Bouwmaatschappij Kroon, Nijkerk
Fase 3: BAM woningbouw Amsterdam
Bryunesteyn installatietechniek Diemen

Fotografie Wouter Keuris

Neem contact met mij op